Záleží nám, jak město vypadá a funguje

Jihlava je krásná, ale zatím jsme jí nedovolili se naplno projevit. Záleží nám na tom, aby centrum bylo opravené, uklizené, dobře urbanisticky rozvíjené. Je to mravenčí práce, historické domy jsou velmi náročné na opravy, ale nic není nemožné. Revitalizace náměstí už klepe na dveře, stejně tak jako opravy sousedících ulic. Spolu s veřejným prostorem bude třeba opravovat i soustavu vodovodů a kanalizací a musíme také zefektivnit nakládání s majetkem města. Jsme připraveni změnit systém tak, abychom navýšili rozpočet na opravy a údržbu.

Priority pro 2022–2026

Kvalitní a udržitelné městské stavby

Důležité stavby v Jihlavě řešíme pomocí architektonických soutěží, jsme na to hrdí a závidí nám to i jiná velká města. Budeme pořádat architektonické soutěže, vybírat dobré projektanty, informovat a zapojovat veřejnost a využívat adaptační opatření.

Efektivní nakládání s majetkem města

Vytvoříme nové formy hospodaření s byty, nebytovými prostory, sportovními zařízeními, památkami. Díky tomu zajistíme rychlejší a pružnější obsazování volných prostorů, vyšší rozpočet na opravy majetků, efektivnější správu sportovních zařízení a památek.

Krásné ulice s preferencí pěších

Opravy ulic a náměstí, které budou vyvolané špatným stavem technické infrastruktury, využijeme jako příležitost posunout veřejný prostor v centru i mimo něj na vyšší úroveň, budeme stavět ulice pro lidi, nejen pro auta. Přichystáme projekt revitalizace náměstí Almy Rosé před Dělnickým domem.

Udržovaný veřejný prostor, hlavně v centru

Konečně uklidíme veřejný prostor, postaráme se o zeleň, doplníme mobiliář a vodní prvky, budeme průběžně opravovat drobné závady na chodnících apod. Vytvoříme multifunkční prostor pro všechny.

Revitalizace Masarykova náměstí

Začali jsme výsadbou stromového pokojíčku před radnicí a budeme pokračovat dalšími etapami tempem 30 mil. Kč ročně.

Rozvoj Stříbrného údolí

Do Stříbrného údolí doplníme mobiliář, volnočasové aktivity, dostupná venkovní sportoviště (např. workout hřiště). Oživíme Starou plovárnu – citlivými zásahy zabydlíme okolí, aby plovárna byla městským parkem, doplníme sezení, přírodní prolézačky, přístup k vodě. Začneme připravovat přírodní koupání ve městě, nejlepší se pro něj zdají Stará plovárna, Borovinka nebo rybník za prádelnou.

Veřejné WC

Nabídneme provozovnám ve městě benefity za otevření WC veřejnosti. Údržba veřejných WC je drahá a nikdy jich nebude dost, spolupráce s provozovnami se osvědčila např. na Praze 7 a už jsme začali i v Jihlavě.

Co je pro nás ještě důležité

Rozvoj regionální dopravy
Zrealizujeme Centrální dopravní terminál a zasadíme se o funkční integraci regionální dopravy s MHD.

Rozvoj nadregionální dopravy a příprava na VRT
Zrealizujeme Centrální dopravní terminál, podpoříme výstavbu vysokorychlostní trati a připravíme pro ni okolí a napojení terminálu VRT na Pávově.

Hospodaření s byty a „nebyty“, se skladbou podnikatelů a obyvatelů
Pronájem městských komerčních prostorů budeme soutěžit dle funkcí, které v lokalitě chybí, nikoli jen dle nejvyšší ceny a vytvoříme zdravý mix obyvatel v městských bytech – dnes chybí singles, studenti, mladé páry bez dětí, bohaté rodiny s dětmi.

Oprava městských domů
Městské domy v centru města jsou často prázdné nebo nevhodně využité, přitom jsou příležitostí pro bydlení, turistický ruch nebo kulturu, jejich oprava oživí centrum města. Díky spolupráci s brněnskou fakultou architektury máme navržen způsob využití domů, nyní se pustíme do obnovy, první vlaštovkou je právě obnovovaný dům Masarykovo náměstí 21 (čajovna).

Využití proluky „Za Snahou“
Nachystáme projekt využití dle funkcí, které v centru města potřebujeme. Na začátku budeme dvakrát měřit, jde o strategické území, které je potřeba důkladně prozkoumat, jeho náplň budeme hledat v dialogu s obyvateli a podnikateli (nejen) z centra.

Parkovací dům
Připravíme projekt parkovacího domu na okraji centra Jihlavy, zajistíme tak vyčištění ulic od zaparkovaných aut. Na ulice se pak vejdou široké chodníky, zeleň i restaurační zahrádky. Výstavbu zafinancujeme z poplatků za parkování.

Rozvoj zeleného okruhu
Postavíme cyklostezku podél Pelhřimovské a připravíme propojení pro cyklisty a pěší pod ní. Zprůchodníme celý 10km zelený okruh města a zajistíme dostupnost a rozvoj venkovních sportovišť – např. workout hřiště.

Výtah ze ZOO do centra
Do jihlavské ZOO míří více než 300 tis. návštěvníků ročně, málokdo z nich ale dojde do centra města, přitom bychom je tam potřebovali, turisté podpoří obchod, kulturu i restaurace a kavárny. Ve spolupráci s Bránou Jihlavy a podnikateli připravíme „měkký výtah“, např. formou voucherů lákajících do centra. Zároveň prověříme, zda je možné realizovat výtah, který by překonal převýšení mezi centrem a ZOO.

Malé/dočasné zásahy na podporu života v centru města
Rozjedeme Plán oživení centra města, tzv. POCEM.

Kvalitní pobytový a komunitní prostor pro setkávání a volný čas na sídlišti
Zrealizujeme pilotní projekt revitalizace lokálního centra a okolí školy, např. ZŠ Rošického, Kollárova, Nad Plovárnou.

Adekvátní zapojení developerů do realizace a provozu infrastruktury
Výstavba nových lokalit je vítaná, ale pro město náročná na rozvoj infrastruktury, vyjednáme s developery, aby se na ní adekvátně podíleli.

Nový územní plán
Stávající ÚP je nekvalitně zpracován – zastaralou definicí ploch omezuje vznik polyfunkčního města krátkých vzdáleností, nezajišťuje dostatečnou hustotu výstavby pro udržitelné město, spoléhá na megalomanské a nerealizovatelné stavby – např. SV obchvat, městský okruh, nepodmiňuje výstavbu vznikem nové infrastruktury. Započneme proces pořízení nového územního plánu, je to jednodušší a dlouhodobě i levnější než opravovat stávající.

Horácká multifunkční aréna
Projekt výstavby multifunkční haly budeme podporovat, pokud projekt bude finančně realizovatelný s ohledem na možnosti města i ve vztahu k ostatním projektům a dlouhodobým cílům v dalších oblastech. Po případném dokončení stavby pohlídáme, aby její provoz byl ekonomický a efektivní a naplňoval princip multifunkčnosti využití.

Propojení města s krajinou
Budeme dbát o zachování stávajících pěších tras mezi městem a krajinou a obnovovat staré cesty, které jsou často stále ve vlastnictví města.

Informování obyvatel o velkých soukromých záměrech
Zavedeme jednoduchý, přehledný systém, jak dát obyvatelům vědět, co se chystá a jakou pozici má k záměru město.