Marek Hovorka

zastupitel, ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárního filmu

Marek se aktivně zasazuje za kvalitní kulturní život v Jihlavě. V roce 2006 vytvořil společně s Vítězslavem Schrekem a Irenou Wagnerovou, tehdejší náměstkyní jihlavského primátora, první kulturní koncepci města. Ta dala základ pro rekonstrukci městského kina Dukla, přebudování kina Sokol v multižánrový sál DIOD, modernizaci Domu Gustava Mahlera nebo vytvoření zázemí pro Filharmonii Gustava Mahlera. Je také iniciátorem Mahlerovy stezky městem.

Nejznámější je ale jeho založení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který od roku 1997 vede. Jde o akci respektovanou v Česku i zahraničí, která každý rok na konci října promění Jihlavu v mekku dokumentárního filmu. Mezi další Markem iniciované projekty patří prázdninová série projekcí Živé kino nebo celoroční vzdělávací platforma Centrum dokumentárního filmu, jejímž ředitelem je Šimon Bauer.

Právě kultura, vzdělávání, vztah k veřejnému prostoru či mezigenerační sounáležitost jsou témata, která se dlouhodobě snaží vyhledávat, podporovat a rozvíjet.

Marek pochází z Jihlavy, v letech 1998-2005 vystudoval Katedru dokumentární tvorby na FAMU. Zastupitelem je od roku 2010 (2010-2014, 2014-2018 za TOP09, 2018-2022 za Fórum Jihlava), v minulosti byl také dlouholetým členem kulturní komise nebo členem Řídící pracovní skupiny připravující Strategický plán města. V roce 2008 byl za své aktivity oceněn Cenou Rady města Jihlavy, v roce 2009 získal medaili Kraje Vysočina. Je členem České filmové a televizní akademie a Evropské filmové akademie.