Lehký borůvkový dortík

Na korpus:

  • 200 g sušenek
  • 2 lžíce kakaa
  • 125 g (1/2) másla

Borůvkový krém:

  • 300 g lesních borůvek čerstvých nebo mražených
  • 4 plátky želatiny
  • 100 g cukru
  • 250 g tvarohu
  • 125 g mascarpone
  • 125 g smetany ke šlehání
  • Šlehačka a čerstvé borůvky na ozdobu.

Zavírací dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky nadrtíme v mixéru nebo v sáčku pomocí válečku a smícháme s kakaem a rozehřátým máslem. Směs rozprostřeme na dno formy a uhladíme plochou stranou lžíce. Odložíme do lednice.

Želatinu necháme na 10 minut nabobtnat v misce s vodou. Borůvky nasypeme do kastrůlku spolu s cukrem a na mírném plameni rozpustíme. Nabobtnané plátky želatiny přidáme k borůvkám, dobře rozmícháme a necháme směs zchladnout.

Tvaroh, mascarpone a smetanu společně vyšleháme, opatrně stěrkou smícháme s vychladlým borůvkovým rozvarem. Směs nalijeme na korpus a necháme přes noc ztuhnout.

Ozdobíme šlehačkou a čerstvými borůvkami.

A protože myslíme i na alergiky a vegany, máme tu verzi bez mléčných výrobků a bez lepku

Na korpus:

  • 200 g bezlepkových sušenek
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce kokosového oleje

Borůvkový krém:

  • 300 g lesních borůvek čerstvých nebo mražených
  • 2 lžičky agaru
  • 100 g cukru
  • 250 g silken tofu
  • 250 g kokosový krém ke šlehání
  • Kokosová šlehačka a čerstvé borůvky na ozdobu.

Zavírací dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky nadrtíme v mixéru nebo v sáčku pomocí válečku a smícháme s kakaem a rozehřátým kokosovým olejem. Směs rozprostřeme na dno formy a uhladíme plochou stranou lžíce. Odložíme do lednice.

Borůvky nasypeme do kastrůlku spolu s cukrem a necháme na mírném plameni rozpustit. Agar rozmícháme v troše studené vody, přilejeme k borůvkám, dobře rozmícháme a krátce provaříme. Necháme zchladnout.

Vyšleháme kokosový krém, opatrně stěrkou smícháme s tofu a vychladlým borůvkovým rozvarem. Směs nalijeme na korpus a necháme přes noc ztuhnout.

Ozdobíme kokosovou šlehačkou a čerstvými borůvkami.