Lehký borůvkový dortík
Na korpus:
- 200 g sušenek
- 2 lžíce kakaa
- 125 g (1/2) másla
Borůvkový krém:
- 300 g lesních borůvek čerstvých nebo mražených
- 4 plátky želatiny
- 100 g cukru
- 250 g tvarohu
- 125 g mascarpone
- 125 g smetany ke šlehání
- Šlehačka a čerstvé borůvky na ozdobu.
Zavírací dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky nadrtíme v mixéru nebo v sáčku pomocí válečku a smícháme s kakaem a rozehřátým máslem. Směs rozprostřeme na dno formy a uhladíme plochou stranou lžíce. Odložíme do lednice.
Želatinu necháme na 10 minut nabobtnat v misce s vodou. Borůvky nasypeme do kastrůlku spolu s cukrem a na mírném plameni rozpustíme. Nabobtnané plátky želatiny přidáme k borůvkám, dobře rozmícháme a necháme směs zchladnout.
Tvaroh, mascarpone a smetanu společně vyšleháme, opatrně stěrkou smícháme s vychladlým borůvkovým rozvarem. Směs nalijeme na korpus a necháme přes noc ztuhnout.
Ozdobíme šlehačkou a čerstvými borůvkami.
A protože myslíme i na alergiky a vegany, máme tu verzi bez mléčných výrobků a bez lepku
Na korpus:
- 200 g bezlepkových sušenek
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce kokosového oleje
Borůvkový krém:
- 300 g lesních borůvek čerstvých nebo mražených
- 2 lžičky agaru
- 100 g cukru
- 250 g silken tofu
- 250 g kokosový krém ke šlehání
- Kokosová šlehačka a čerstvé borůvky na ozdobu.
Zavírací dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky nadrtíme v mixéru nebo v sáčku pomocí válečku a smícháme s kakaem a rozehřátým kokosovým olejem. Směs rozprostřeme na dno formy a uhladíme plochou stranou lžíce. Odložíme do lednice.
Borůvky nasypeme do kastrůlku spolu s cukrem a necháme na mírném plameni rozpustit. Agar rozmícháme v troše studené vody, přilejeme k borůvkám, dobře rozmícháme a krátce provaříme. Necháme zchladnout.
Vyšleháme kokosový krém, opatrně stěrkou smícháme s tofu a vychladlým borůvkovým rozvarem. Směs nalijeme na korpus a necháme přes noc ztuhnout.
Ozdobíme kokosovou šlehačkou a čerstvými borůvkami.